Tyttöjen naisellinen kasvu alkaa noin 10-14 vuoden iässä. He saavuttavat sukupuolikypsyyden, jotta voivat hankkia lapsia. Munasarjojen ja kohdun kasvua säätelevät hormonit. Aivolisäke antaa "käskyn"aloittaa puperteetti - iän. Puperteetti - iässä on pysyttävänä puhtaana. Tulevat naiset omistavat ulkoiset- ja sisäisetsukupuolielimet. Emätin, kohtu, munajohtimet ja munasarjat ovat sisäisiäsukupuolielimiä. Häpyhuulet ja klitoris ovat ulkoisiasukupuolielimiä. Sukupuolten kiinnostuminen toisiin sukupuoliin alkaa jokaisella ihmisellä eri aikaan. Keho muuttuu ja elimistö saavuttaa sukupuolikypsyyden murrosiässä.

Poikien kehitys alkaa noin 12 - 16 vuoden iässä. Pojat saavuttavat sukupuolikypsyyden jotta lapsien hankintaa voisi joskus harrastaa. Aivolisäke antaa käskyn hormooneille toimia. Ne vaikuttavat sukupuolihormooneihin ja murrosikä voi alkaa. Murrosikän alkuun ei voi vaikuttaa. Pojilla puperteetti-ikä näkyy uloisista muutoksista. Ulkoisia muutoksia ovat äkkinäinen pituuspyrähdys , lihaksien ja voimien kasvaminen , karvoitus rintakehällä+kainaloissa ja sukupuolten alueella , myös kivekset ja siitin kasva. Lopuksi kun ulkoiset muutokset on käyty alkaa siittiöiden tuottaminen. Kun kasvetaan on tärkeää huolehtia omasta puhtaudesta. Finnejä tulee joten niitä on myös hoidettava kasvojenpuhdistusaineilla.
Sukuelimillä harrastetaan seksiä ja hankitaan lapsia, se on niiden käyttö tarkoitus. Puperteetti on kiinostumisen aikaa eri yksilöistä.
gr_vart_kehittyy.gifKuva on otettu sivulta www.nettineuvo.fi
Lähteet: sinä ja minä kirjanen ja yllinkirjat..